kuchnia

Przygotowanie:

  1. Czosnek obrać, ząbki zgnieść w prasce, wymieszać z solą i pieprzem, mieszaniną tą natrzeć dokładnie umyte mięso, zawinąć w folię i na kilka godzin odstawić do lodówki.
  2. Po wyjęciu mięso obtaczamy w mące i obsmażyć na złoty na maśle z oliwą uważając aby się nie przypaliło. Po opieczeniu mięso przekładamy do odpowiednio dużej brytfanny, podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, obraną i pokrojoną cebulę.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy do miękkości często polewając wytwarzającym się sosem.
  4. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jak zmiękną obieramy, kroimy na kilka kawałków i obsmażamy na maśle. Pozostawiamy w cieple.
  5. Pod koniec pieczenia do brytfanny dodajemy kilka cebulek obranych i pokrojonych w ćwiartki. Miękką pieczeń wykładamy na odpowiedni półmisek.
  6. Sos miksujemy lub przecieramy przez sito, doprawiamy. Mięso polewamy kilkoma łyżkami sosu, obkładamy pieczonymi ziemniakami i ćwiartkami cebuli.
  7. link: https://www.winiary.pl/przepis.aspx/66758/pieczen-wieprzowa


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl