kuchnia

Pielmieni

 

Pielmieni są daniem mojego dzieciństwa. Pamiętam jak odwiedzała nas babcia i w jeden dzień przygotowywała kilkaset pielmieni. Tak: kilkaset, ponieważ zaczynała lepić w okolicach 4 nad ranem i kończyła późnym popołudniem.

Pamiętam też jak byłam małą dziewczyną i z uwielbieniem patrzyłam na dłonie babci kiedy ugniatała ciasto. Surowe ciasto na pielmieni było tak cudownie miękkie i miało taki zapach, że je podkradałam i się nim zajadałam. Na szczęście babcia wszystko widziała i pilnowała, żebym "nie przesadziła" z tą ilością.

 

 

przepis

Składniki

  • Mąka do oprószenia deski i pielmieni
  • 1 szt żółtek
  • 80 ml rosołu
  • Sól i pieprz do farszu
  • 1 łyżka soli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 700 g przesianej mąki
  • 500 g wołowiny mielonej
  • 500 g wieprzowiny mielonej


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl